Левски скок през вековете

На 19 февруари ние  свеждаме  глава пред саможертвата  на  най-великия българин – Васил Левски. Смелост, непримиримост, воля за промяна. Очарование, загадъчност, магнетизъм. Всичко това описва човека, който завинаги остава в сърцата ни и ни прави българи.

В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни – Васил Левски и Апостола. В източниците се срещат различни сведения, свързани с произхода на прозвището Левски. В народната памет като най-възприето и разпространено е даденото от идеолога на нашата национална революция Георги Стойков Раковски по време на Първата Белградска легия, когато Васил Иванов Кунчев прескочил дълбок, широк и дълъг изкоп затруднил другите легисти, които не могли да го прескочат. Тогава неговият скок бил наречен “лъвски”.

Легендата разказва, че заради своята ловкост и храброст, Васил получава названието Левски.

Според  други по време на военни упражнения преди сражение за белградската крепост през юни 1862 г. той направил голям скок – “лъвски скок”. Оттам дошло и името му – всички започнали да го наричат така, а той се е подписвал по този начин.

Според другата легенда обаче като легионер Васил Кунчев трябвало да приеме ново, свещено име. Избрал герой от Апокалипсиса: “Лъвский”. Това е персонаж от глава пета в Откровението на Йоана.

Най-вероятно някои от изследователите на живота му са предпочели да изведат интересна история около името му. Целта е била образът му да се идеализира, за да му се препише свръхсила.

Следвайки заветът на Левски ” Дела трябват, а не думи” учениците и преподавателите на СУ „Константин Петканов“ опитахме да съживим спомена за великия революционер като проведохме за втора година състезание по “лъвски” скок. Въодушевлението и ентусиазмът се усещаха с всеки скок. Подобно на съратниците от Българската легия нашите ученици окуражаваха приятелите си и се получи прекрасно спортментско състезание, с много добри постижения и прекрасно настроение. В този ден нямаше загубили, а само победители.

Надскачахме себе си, за да се доближим макар и за кратко, до Апостола на свободата. Да се стремим да бъдем смели, ловки, с воля за промяна.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: