Историята на село Росен

Щастливи сме да споделим, че една прекрасна книга, която описва историята на с. Росен, се появи на българския пазар благодарение на г-жа Женя Костадинова, старши учител в начален етап нашето училище СУ “Константин Петканов”!

Ето и нейните думи:

Щастлива съм да споделя, че осъществих идеята си да популяризирам историята на моето родно село Росен. Каква е всъщност предисторията на издаването й?

Всичко започна от един ръкопис, който случайно открих в библиотеката на моето родно село Росен.  Разгръщах тези пожълтели, оръфани страници, писани още преди да се родя, съхранили в себе си отпечатъка на времето и осъзнах, че в ръцете си държа хрониката на стотици човешки съдби. Още тогава се зароди идеята ми това житейско богатство да стане достояние на хората, които да узнаят историята на своето потекло.

     Едва ли има човек, който би останал безразличен към зараждането на своя род, още повече, когато открива  имената на своите прадеди като причина за основаването на тази малка общност.

     Тази грижливо издирена, подредена и съхранена история е дело на една невероятна жена – Мила Чуклева, потомка на родолюбив тракийски и революционен панагюрски род, учен, етнограф, художник, човек на изкуството с невероятно изискано естетическо чувство. Като фин и деликатен  духовен човек, но с невероятна сила и твърдост, тя се заема през 1962г. с нелеката задача за кратко време да проучи едно малко изследвана село, което не е посещавала никога преди това и с което няма никаква родствена връзка. Водена единствено от напористата си идея да популяризира една история, която заслужава да бъде чута.

     Защото „историята е като огледало с обратно виждане, вървиш напред, но погледът ти непрестанно се връща назад за да те насочи в правилната посока”.                    

                                                                                         Женя Костадинова

                                                  

Аудио записи от интервюто на г-жа Костадинова в радио БНР Бургас в радиопредаването “Странджа пее” с водещ Жоро Янакиев.

                      

г-жа Женя Костадинова, старши учител в начален етап нашето училище СУ “Константин Петканов”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: