Поздрав от директора г-жа Даринка Иванова на СУ “Константин Петканов” по случай 24 май!

24-ти май е най-хубавият и най-българският празник.  Изпълнен е със съдържание, позитивизъм и гордост. Винаги искрено се вълнувам на този ден, защото е и мой професионален празник.

В ден като 24  май,  има смисъл отново и отново да извървим пътя към буквите. Защото те са духовни тухли на съвкупното книжовно дело. А азбуката е като стълбица към съвършенството.

24 май   е празникът  на буквите. Буквите са като насъщния наш хляб. Толкова са красиви и толкова силни. Те имат магическа сила да дават успокоение и смисъл, да ни напътстват през целия живот. Трябва да им вярваме, да ги слушаме и да ги обичаме, защото те са нашата религия и носят не само смисъл, но и спасение.  Защото, в началото,  винаги е словото.

Защото винаги е време за знания. А изначалната жажда за знания и поривът към образование е създало училището. Онова възрожденско училище, в което учителите работят с желание и се разгръщат, защото учителят трябва да расте, за да даде примера и подтика на ученика. Това е силата на училището. И заедно да растем всички – родителска, учителска, ученическа и обществена общност в тяхната спойка. Четирите стълба, които крепят училището.  Ние не можем по-вярно и точно да дефинираме  основната задача на всички, които всеки ден влизат в  нашето училище,  от настоятелите на едно от първите училища в град Котел, които поръчали на камък да изпишат на входа му: „Помогни ми да те возвеся!“. Ние вярваме в тази мисия. Изграждаме училище, което да разгърне потенциала на всяко дете, да му посочи светлината на знанието и да му даде крила да полети. Днес отново училището призовава за възвръщане към духовното начало, към просвета и култура.

Мили деца,

Благодаря ви от името на всички учители за топлите и сърдечни думи, които отправихте към нас. Благодаря ви за признателността на нашия труд, упоритост, всеотдайност и любов, с които всеки ден се срещате. Благодарим на вас и  ние, учителите. Защото без вас няма училище. Защото се стараете, преодолявате трудности, радвате се на успехите, неуспехите ви карат да се трудите неотклонно и упорито по пътя на знанието. Защото  писменото слово е божествено и “Голи са без книги всички народи!”. Защото пътят към успеха и просперитета преминава през знанието. Бъдете здрави, дерзайте, посрещайте трудностите като предизвикателства и ги преодолявайте, бъдете успешни млади хора. Настоящето сега ще изгради бъдещето ви.  Нека делото на светите братя Кирил и Методий ви прави горди българи и хора със самочувствие и достойнство.

Уважаеми колеги,

Ние пазим най-голямо богатство и гордост на България  – словото.

То ни е помогнало да оцелеем в трудни моменти и да се запазим като нация.

То ще ни помогне да израстнем духовно и да се отличим от останалите, защото нашето слово е уникално. Носете винаги светлината на този празник в душите си!

Никоя професия не изисква толкова себеотдаване, да учиш другите и сам да се учиш.

През годините са изживени добри и трудни периоди, но едно е останало неизменно –

вярата в образованието като висша ценност.

Уважаеми учители, колеги, желая ви търпение, но и борбеност, постоянство и вяра в истината. Защото който сее вяра и знание, трябва да пожъне уважение и любов!

Бъдете здрави и нека семейните и професионални успехи бъдат винаги до Вас!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Даринка Иванова, директор

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: