Най-важният ден – Празникът на буквите.

Велико е делото на двамата братя Кирил и Методий.

Създаването на нова азбука, пригодена за славянската реч, и възникването на нова, славянска книжнина с помощта на тази азбука предизвиква истинска културна революция в живота на тогавашния християнски свят. На едно многочислено славянско население се признава правото да има азбука и книжнина. Кирило-Методиевото дело разрушава и неофициалната концепция за трите свещени езика – иврит, гръцки и латински, която до известна степен е била пречка за културното развитие на останалите европейски народи.

Св.Св. Кирил и Методий са признати за светци още в края на IX век.

Сборникът на московския Успенски събор – паметник на старобългарската писменост от XII век, поставя празника на двамата тъкмо на  датата 11 май.

През 1980 г. първият папа славянин – Йоан Павел II, обявява двамата Солунски братя за съпокровители на Европа.

Спасявайки делото на св. Св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност

От Възраждането до днес, това е най-светлия и най-големия български празник, изразявящ духовните въжделения на българите за църковна/духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

Празникът на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост – се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом.

На 11 май първокласниците на СУ „Константин Петканов“, Бургас празнуват най-важния ден – Празника на буквите. Тази година ние го свързахме с празника на светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Малките ученици направиха най-трудната стъпка в живота си – станаха грамотни. Това се случи във време, в което те преодоляват и допълнителни трудности, свързани с пандемията на KOVID 19, със социална изолация и дистанционно обучение. Вълшебният свят на буквара разлистваше пред децата страничка след страничка, буква по буква. Те се научиха да подреждат буквите в срички, думи и изречения.И Колкото повече от  тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. И днес всяко първолаче с нескрита гордост и много радост може да заяви:“Аз вече мога да чета и пиша!“

Мили първокласници!

Това е само началото, защото да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живее според поуките, открити в книгите.

Нека създателите на българската азбука св.св. Кирил и Методий да ви благословят в пътя на знанието и мъдростта.

Вече не сте плахите  и уплашени деца, които пристъпиха прага на училището на 15 септември 2019 година. Вие сте развълнувани, но уверени, смели, силни, непоколебими – истински българчета, и във вазовски,  и в съвременен смисъл. Колко малко време ви дели от първия звънец и колко много сте постигнали за това време. Напътствани и подкрепяни  с любов от своите учители и със  съдействието на родителите ви. Чистата обич и благоговение към вас, първокласниците, към красивата и звучна българска реч, към чудотворната сила на азбуката струи от вашите думи на виртуалния празник на буквите.

На добър час, мили първокласници! И нека всяка буквичка от българската азбука е вашият билет към далечна неизследвана планета.

Бъдете и занапред във всичко ПЪРВОКЛАСНИ!

Празник на буквите I Г клас

Празник на Кирил и Методий – учениците от I Б клас

Първокласно с I А, I В и I Г класове

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: