Стихотворение за Левски

И пак е 18 февруари.

С цветя в ръцете, чинно коленичим.

Изплакала очите си – България,

все още чака своя син обичан.

Усетила как тежките му стъпки

отекват през едно превратно време,

тя вижда Левски да върви по пътя

и българи да падат на колене.

За прошка молим. Дълго и горещо.

С ръце високо вдигнати към Бога.

Нали за нас, душата го болеше –

издъхвайки, въздъхнал бе: – НАРОДЕ ????

И днес върви. Земята гневно тръпне,

потресена от дребните ни страсти.

Обичаме героите си – мъртви.

Живеем тихо. Кротки. Безучастни.

Но идва Левски… Идва да ни пита

за болната ни съвест. За куража.

За кривиците в мислите ни скрити,

за раните от алчната ни жажда…

При нас се връща. Влиза във сърцата

да търси в тях възкръсналата вяра.

Върху която няма отпечатък

със дата 18 Февруари.

автор: Александър Калчев

Левски скок през вековете

На 19 февруари ние  свеждаме  глава пред саможертвата  на  най-великия българин – Васил Левски. Смелост, непримиримост, воля за промяна. Очарование, загадъчност, магнетизъм. Всичко това описва човека, който завинаги остава в сърцата ни и ни прави българи.

В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни – Васил Левски и Апостола. В източниците се срещат различни сведения, свързани с произхода на прозвището Левски. В народната памет като най-възприето и разпространено е даденото от идеолога на нашата национална революция Георги Стойков Раковски по време на Първата Белградска легия, когато Васил Иванов Кунчев прескочил дълбок, широк и дълъг изкоп затруднил другите легисти, които не могли да го прескочат. Тогава неговият скок бил наречен “лъвски”.

Легендата разказва, че заради своята ловкост и храброст, Васил получава названието Левски.

Според  други по време на военни упражнения преди сражение за белградската крепост през юни 1862 г. той направил голям скок – “лъвски скок”. Оттам дошло и името му – всички започнали да го наричат така, а той се е подписвал по този начин.

Според другата легенда обаче като легионер Васил Кунчев трябвало да приеме ново, свещено име. Избрал герой от Апокалипсиса: “Лъвский”. Това е персонаж от глава пета в Откровението на Йоана.

Най-вероятно някои от изследователите на живота му са предпочели да изведат интересна история около името му. Целта е била образът му да се идеализира, за да му се препише свръхсила.

Следвайки заветът на Левски ” Дела трябват, а не думи” учениците и преподавателите на СУ „Константин Петканов“ опитахме да съживим спомена за великия революционер като проведохме за втора година състезание по “лъвски” скок. Въодушевлението и ентусиазмът се усещаха с всеки скок. Подобно на съратниците от Българската легия нашите ученици окуражаваха приятелите си и се получи прекрасно спортментско състезание, с много добри постижения и прекрасно настроение. В този ден нямаше загубили, а само победители.

Надскачахме себе си, за да се доближим макар и за кратко, до Апостола на свободата. Да се стремим да бъдем смели, ловки, с воля за промяна.

Книга на бургаски преподавател за възпитанието на децата се продава в цял свят

Можем само да се гордеем  с успехите на нашите ученици в класни и извънкласни прояви, с труда на нашите учители, с доброто отношение на родителите и тяхната съпричастност към случващото се в СУ „Константин Петканов“

Днес бихме искали да ви споделим още един повод за радост и гордост.

Един от новопривлечените членове на нашия преподавателски екип – Явор Русинов, получава  доверието на родители и деца не само в Бургас, в България, но и в чужбина. Това става благодарение на книгата му  „Вечните принципи зад успешното дете”

В своята творба учителят по английски език споделя  оригиналните си методи за възпитание и преподаване.

Явор Русинов разкрива онези изконни принципи и морални ценности, които остават непроменени през годините, без значение какво ще е нашето „утре”. На разбираем език, без излишни клишета, книгата дава отговори на редица въпроси и отваря очите за много уж „очевадни” истини.

„Вечните принципи зад успешното дете” вече е част от препоръчителната литература за студентите от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в специалност „Андрагогия” – педагогика за възрастни. Рецензии за нея пишат Стоян Панчев – председател на Българското либертарианско общество, доц. Красен Станчев – икономист и преподавател в Софийския университет, доц. д-р Елена Петкова – преподавател в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Своята изключително висока оценка дава и физикът Теодосий Теодосиев.

Творбата е преведена на английски, като до момента от нея са продадени над 8 000 копия. Авторът вече има верни читатели във Великобритания, САЩ и в други страни по света, а съвсем наскоро Явор Русинов е получил предложение неговите преподавателски принципи и методи да бъдат преведени и на азербайджански език.

И докато всички останали четат книгата и се учат от нея дистанционно, нашите ученици от СУ „Константин Петканов“  имат възможност да застанат очи в очи с г-н Русинов и да се докоснат до оригиналните методи на преподаване, които той прилага.

В своята рецензия доц. Красен Станчев казва: „Но основното в книгата е, че тя предизвиква родителите да се замислят над онова, което те правят у дома, обичайки и общувайки със своите деца.”

Коледен концерт

В коледната нощ сиянието на Божията звезда вещае доброта, хармония, здраве, добронамереност, с които да направи света по-добър и съвършен.

Весела Коледа!
Коледен концерт, реализиран от учениците на СУ „Константин Петканов“
Благодарение на г-жа Станка Андонова – учител по музика

Коледна приказка

Малко неуверени и плахи,
но мислим, че успяхме!
Посланието наше приемете,
доброто съхранете
с надежда, обич и любов
идната година посрещнете!


Коледната приказка съчиниха учениците от II Г клас
под ръководството на техните учители: Николина Драганова и Гинка Германова

Весела Коледа!
Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома Ви и донесе здраве,
мир и благодат!
Коледен поздрав от учениците на г-жа Роса Петрова и Цветелина Драганова –
първи „В“ клас

Екипът на СУ “Константин Петканов” ви поздравява с предстоящите коледни и новогодишни празници!

В края на тази изпълнена с много нови и различни изпитания година, ние, учителите от СУ „Константин Петканов“, гр. Бургас ви изпращаме  нашите пожелания за по-светло бъдеще, мир и благоденствие.

Нека новата 2021 година бъде за вас окрилена от мечти, надежди и вяра. Изживейте я пълноценно и емоционално.Бъдете уверени, търсещи и най-вече здрави!

Весели празници!

Празникът на училището с г-жа Тина Писарова

Здравейте, мили деца от 5 “В” клас на училище СУ “Константин Петканов”!

Бях поканена от вашия класен ръководител г-жа Русинова във връзка с празника на моето и вашето училище, да споделя с вас накратко моята житейска история. Казвам се Тина Писарова. От 1 до 7 клас учих в прекрасното училище СОУ “К. Петканов”. Бях в паралелка “К”, а номерът ми бе 33ти. Представете си само колко много деца са учили тогава! Спомням си , че имаше периоди, в които бяхме на три смени. Оттам съм запазила най-добрите си приятелства и до днес 🙂 След това продължих образованието си в строителния техникум “Кольо Фичето” със специалност – “Геодезия”. А после и висше образование в София в МГУ ”Св. Иван Рилски” със същата специалност. Кариерата си започнах на 25г. Още помня , че дълго време търсих работа. Исках да работя в строителството , но на тази възраст и без никакъв стаж, никой не ме взимаше. И така, обадих се на поредната обява за работа от вестник “Ало, Бургас”, която беше за строителен техник. Жената отсреща ми каза , че търсят човек с опит, естествено не бях изненадана, но после добави , че търсят и момиче със строителен техникум да помага в документацията. И така пак се отправих на интервю. Собственикът на фирмата беше любезен , казах му, че току-що съм завършила, нямам и един ден стаж, но имам желание да работя и да се уча. Той ме изслуша , каза ми задълженията, каза ми какво е заплащането, дори и не бях сънувала такава заплата за начало и накрая ми каза , че съм наета, но да си помисля и да се обадя до два дни, дали приемам предложението. Отговорих му, че няма какво да мисля, ПРИЕМАМ ГО! Така старитара моята кариера. Без препоръки, без познати , без връзки! Работих много, сменила съм 4 фирми. Завърших магистратура “Съдебни експертизи в строителството”. Научих се да бъда търпелива, старателна и отговорна. Сега съм вече на 40г. омъжена с две деца. Работя като Директор на общинско предприятие “Общински имоти”. Динамична и изключително отговорна длъжност. Моят съвет към вас е да вярвате в себе си! Не се отказвайте от мечтите си и изпълнете целите си! Бъдете упорити , но не на всяка цена. Бъдете реалисти. Ценете себе си и другите!

В 1 “К” клас с г-жа Карабаджакова

—————————————————————————————————————

Моето семейство на мероприятие наречено “Тон в тон”. Всички сме с екипи на Ювентус.

———————————————————————————————————–

Минерални бани – да изчистем България за един ден

————————————————————————————————————-

Аз и кметът Димитър Николов – мероприятие организирано от мен за събиране на средства в помощ на наводненията през 2017 г.

————————————————————————————————————

На работна среща. До мен със синьо сако е Ивелина Василева – бивш министър на околната среда и настоящ депутат. До нея е Ева Майдел – евродепутат.

——————————————————————————————————–

Конференция с известни и успели личности като Иван Вълков – депутат; Пеньо Мечков – общински съветник и собственик на “Авеню” – Меден Рудник; Ренета Тонич – спортни имоти; Андрей Рунчев – транспорт; Ивайло Иванов – пристанища и инфраструктура; Тодор Йосифор – общински съветник.

————————————————————————————————————-

Една от нашите органнизации съставена само от дами

———————————————————————————————————-

Мероприятие “Да посрещнем Нептун”

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БИВШИ И НАСТОЯЩИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ И НА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ДОКОСНАЛИ ДО УЧИЛИЩЕТО!

Необичайно е времето, трудно, тревожно. Но не бива да забравяме, че след буря има затишие, небето прояснява, а дъгата води след себе си слънцето.

Днес е празник, който ще остане в историята на училището, защото ще го празнуваме от разстояние, с помощта на съвременните електронни технологии, средства и комуникации.

И като на празник, ще има и концерт, поздравления, спомени, изяви. Много неща искаме да си кажем в този момент.

Затова ние посвещаваме цялата седмица от 14 до 18 декември 2020 година на патронния празник на училището. Така ще дадем възможност на всички, които желаят, да се запознаят с патрона ни – Константин Петканов, с училището ни – с традициите и новаторството, развитието и успехите му през последните 5 години, дръзновението, с което работи цялата училищна общност за обнова и просперитет и посоката, която сме поели.

Да сме живи и здрави, устремени, вдъхновени и успешни!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

12.12.2020 г.                                Директор:  Даринка Колева Иванова

======================================================================

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА КОНЦЕРТ!

⋙ Виновници той да се състои са:

г-жа Станка Андонова, г-жа Надя Калъбалъкова и г-жа Радостина Бахчеванова, както и нашите талантливи и прекрасни ученици.

⋙ Учениците от IV В клас под ръководството на  г-жа Женя Костадинова представят патрона на училището – Константин Петканов – познат и непознат.

Поздравления във връзка с празника на училището от:

⋙ III Б клас – Честит празник, мило училище! – г-жа Димитрина Николова и г-жа Елица Василена

⋙ VII А  и  VII Б класове с класни ръководители г-жа Радослава Стефанова и г-жа Надя Калъбалъкова

⋙ IV А клас под ръководството на г-жа Соня Йовчева и г-жа Пламена Станчева

⋙ Георги Кънчев,  бивш ученик на СУ „Константин Петканов“, понастоящем ученик в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас

⋙ Биографични данни на патрона на училището – Станислава Стойкова, VII Б, група ЦОУД с учител Гюлсюм Мустафа

ИЗВЪНРЕДЕН СПЕЦИАЛЕН БРОЙ НА     

 ВЕСТНИКА НА СУ „КОНСТАНТИН ПЕТКАНОВ“

„УЧИЛИЩНО КЛЮКАРЧЕ“

БУРГАС ПРАЗНУВА!

„Топъл“ южен град, приютил в своя залив стотици хиляди души, различни по етнос, култура, вероизповедание. Гостоприемен град.

От морето ли, от въздуха ли, от болката и страданиетоли, от радостта и творчеството, от бохемството ли, това е ГРАДЪТ – на моряци и рибари, но и на поети, художници, музиканти и артисти. Градът на мечтатели.

Динамичен, неспокоен, красив европейски град с атмосфера и дух.

И винаги има завръщане. Дори и в мислите, а „влакът за Бургас е тъй бавен“.

Сънуваме Бургас с „дъждовните плажове“, с „писък на гларус“, вдишваме въздуха, наситен с аромат на миди и водорасли, с мирис на море, погледът се взира в безбрежния хоризонт, звучи химна на града –  „Бургаски вечери“ и си завинаги влюбен  в  този „невероятен“ град.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУРГАС!

Нека св. Николай Чудотворец бди над нас и града ни в тези трудни времена!

Да са благословени имениците. Както и труда на рибарите и моряците, търговците и банкерите, които имат професионален празник.

Учениците от СУ „Константин Петканов“, Бургас заедно с ръководството на училището и своите учители честитят празника на всички бургазлии и им пожелават здраве, сила, смелост и увереност! Св. Николай е чудотворец и сбъдва мечти!

Нека сбъдне мечтите на всички нас!